Farumdyreklinik.dk

Fugle

Det kan være svært at finde en fuglekyndig dyrlæge i Danmark, da der ikke er ret mange af os. Der er desværre endnu ikke meget fokus på fuglemedicin i Danmark, og derfor må den nyeste viden hentes fra udlandet blandt verdens førende fuglekyndige dyrlæger.

Dyrlæge Ninna Verland har mere end 10 års erfaring med håndtering af og sygdomsbestemmelse hos papegøjefugle, rovfugle og høns. Hun har studeret fugle som et af sine medicinske og kirugiske specialer og søger for at holde sig opdateret omkring den nyeste viden på området gennem udenlandske kongresser og kurser.

Ninna tilser dagligt fugle i klinikken, hvor hun kan hjælpe med følgende:

FUGLEKYNDIGHED HOS FARUM DYREKLINIK 

Det er ekstremt vigtigt at du holder nøje øje med selv de små ændringer i din fugls adfærd, da fugle ofte først viser tegn på sygdom, når de er langt i deres sygdomsforløb. Derfor er det en god idé at veje din fugl regelmæssigt, så du kan reagere, hvis der sker utilsigtede ændringer i din fugls vægt. Det er ligeledes en god idé at lade din fugl tilse af en dyrelæge til et sundhedstjek 1 gang om året, ligesom man ville gøre det med et hvilket som helst andet kæledyr. Her kan du få en snak med dyrlægen omkring din fugls ernæringstilstand, næb og klo længde samt andre ting der måtte komme på tale. Dyrelægen tjekker fuglens næb, vinger og klør og mærker den igennem for kunder eller sndet I kan stille spørgsmål
Dette er altid en del af en sundhedsundersøgelse eller konsultation, hvis dyrlægen skønner det nødvendigt. Nogle gange er det dog nødvendigt at få klippet fuglens negle eller trimme dens næb oftere end 1 gang om året. Her kan du booke en tid hos dyrlægen til næbtrim og/eller negleklip.
Der kan være flere omstændigheder under hvilke det er krævet at have en sundhedsattest på en fugl. Det kan være den skal sælges eller du skal ud og rejse med en i lande hvor en sundhedsattest er krævet. Ring til klinikken og så hjælper vi dig omkring dette.
De fleste papegøjearter afslører ikke så let kønnet på den pågældende fugl. Det kan derfor være nødvendigt at få kønsbestemt sin papegøje. Dette gøres ved enten at tage en smule blod eller en frisk fjersæk fra fuglen. Dette sendes så til en DNA-test på et eksternt laboratorie. Det er muligt at få et certifikat på fuglens køn (ved merbetaling)
Det kan nogle gange blive nødvendigt at tage en blodprøve som led i en sygdomsudredning. Her vil vi kunne se hvordan din fugls organer har det og se om den skulle have lidt blodmangel eller fejler nogle sygdomme man kan teste for i blodet. Blodprøver kan derfor også bruges til at certificere raske fugle inden salg osv.
Nogle sygdomme kan identificeres ved hjælp af en klatprøve. Her kan der dyrkes fra klatten på et medie for at finde frem til den rigtige type af antibiotika til en behanlding eller man kan undersøge for forkellige typer af bakterier og svamp i afføringen

Det kan blive nødvendigt at tage prøver fra fugles afføring, kro eller knuder på kroppen for at diagnosticere problemet. Om dette er nødvendigt for at finde ud af hvad din fugl fejler er noget dyrlægen afgører ved en konsultation.

Hvis vi har mistanke om at noget er brækket eller din fugle på anden vis lider af sygdomme der kan ses på røntgen har vi også mulighed for at udføre dette.

Ninna foretager en del forskellige operationer, på fugle bl.a. fjernelse af fedtknuder (xabthoma), tåamputioner, ilæggelse af hormonimplantat eller chip samt sterilisationer m.m. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken for mere information omkring dette.

Dette kan bruges til at finde frem til hvad din fugl er død af eller til at afgøre om der er tale om en smitsom sygdom i din flok. Det kan være hvis vi mistænker farlige almeldepligtige sygdomme eller hvis du bare gerne vil vide om du skal isolere syge fugle osv.