Farumdyreklinik.dk

Reproduktion

Vi tilbyder:

Hvis du går med overvejelser om at din kat eller hund skal have killinger eller hvalpe er der meget at holde styr på og tage stilling til. Her ridser vi de vigtigste punkter op og kan altid hjælpe dig igennem processen. Det er en god idé ført og fremmest at kontakte Dansk Kennelklub for at finde frem til de krav der stilles til netop din race (hvis altså din hund eller kat er raceren og registreret I dansk kennel klub. Dansk Kennelklub vil kunne svare dig på om der skal tages specielle røntgenbilleder som f.eks. HD, AD eller OCD-billeder af din hund/kat eller om den skal øjenlyses for forskellige arvelige øjensygdomme. Hos Farum Dyreklinik kan vi både tage de røntgenbilleder der er krav om inden avl, samt foretage de øjenlysninger og genetiske tests der kræves. Nogle racer kræver hjertescanning. Her har vi et samarbejde med Ulrik Westrup der kommer forbi klinikken og scanner din hund eller kat, hvis dette er et krav.
Hvis du har besluttet dig for at få killingr eller hvalpe og har din tæve/hunkat de fornødne dokumnter I orden (er godkendt til avl I DKK) skal det ørst afgøres om tæven er klar til parring. Her kan det være en rigtig god ide at ringe til klinikken og få en snak med én af vores dyrlæger eller sygeplejesker om den rigtige fremgangsmåde for din hund eller kat. Nogle opdrættere kender deres hunde rigtig godt og ved ca. hvornår der er ægløsning og dermed hvornår det er det rigtige tidspunkt at forsøge med parring. Der findes dog også videnskabelige metoder til at bestemme, især hundens, præcise tidspunkt for ægløsning. Dette gøres ved at tage en blodprøve og måle tævens progesteron niveau i blodet. Ud fra denne måling kan vi sige noget om hvor tæt tæven er på sin ægløsning. Det kan være nødvendigt at tage flere målinger med omkring 2 dages interval, for at ramme den dag med makant stigning i niveauet af progesteron. Alt dette vil blive planlagt I samarbejde med din dyrlæge, så ring og få en snak med os om dette.
Det hænder at parringen ikke forløber som håbet og at tæven enten ikke tillader parring fra hanhunden eller at hanhunden er uerfaren og ikke har succes med at fuldføre en parring, selvom man har taget sig alle forholdregler og kender til ægløsningstidspunktet ud fra en progerstrontest. Her kan det blive nøsvendigt at tappe sæd fra den ønskede hanhund og inseminere tæven. Dette gælder osgå hvis man bestiller sæd på køl. Insiminering er også noget vi hos Farum Dyreklinik har stor erfaring med, så ring til os for at høre nærmere.
Når din hund er parret/insemineret må du væbne dig med tålmodighed I minimum 21 dage. Her efter kan vi lave en drægtighedsscanning med en ultralydscanner. Det er bedst at vente til dag 28, men oftest kan vi give svar allerede ved på 21. Dagen fra parringen. Haer kan ses små fosterbobler på scanningen og der kan tælles og gives et anslag på hvor mange hvalpe killinger der ca er. Venter vi med at lave drægtighedsscanningen til dag 28-30 kan vi se de små fostres hjerteslag og derved se om fostrene lever og trives.
Før I tiden tog man ofte røntgenbilleder inden for de sdiste 2 uger af drægtigheden for at komme med et relativt præcist anslag af antallet af hvalpe eller killinger. Dette er man dog I dag gået væk fra, da røntgenstråler kan være direkte skadeligt for de små fostre I udvikling.
Kraniescanning bruges til at vurdere/estimere tidspunkt for fødsel. Dette kan gøres med 1-2 dages nøjagtighed ud fra craniestørrelsen sammenholdt med racen. En kraniescannign foregår ca 40 dage inde I drægtigheden, da det er nødvendigt at kraniet er tydeligt på scanningen. Det er en rigtig sjov oplevelse at scanne tæven på dette tidspunkt, hvor organerne I hvalpene også vil være nemme at idetificere og vi får derved en endnu bedre opfattelse af hvalpenes/killingernes almene tilstand. Det kan varmt anbefales at få foretaget en kraniescanning, da det….
En gang i mellem forløber en fødsel ikke som forventet og der kan blive brug for dyrlægeassistance til enten at hjælpe tæven igennem fødslen eller udføre et kejsersnit, hvis tæven ikke er I stand til at føde selv eller fødslen er gået I stå. Her er det meget givende for dyrlægen at have fulgt tæven/hunkatten hele vejen, men viden om tævens/hvalpenes ca antal, fysiske tilstand. Dette er gavnligt I forhold til at hjælpe tæven så godt som muligt. Har du været I klinikken til nogle af de før nævnte undersøgelser vil vi bestræbe os på at være behjælpelige ved fødslen, hvis noget ikke går efter planen. Du kan derfor lægge en plan for dette sammen med vores dyrlæge, så du trygt kan gå fødseln I møde.